Vietnamese food culture varies by regions from the north to the south

5.9 K

Tailieumoi.vn biên soạn và giới thiệu bộ câu hỏi Tiếng Anh gồm các kiến thức lý thuyết và thực hành, giúp học sinh ôn tập và bổ sung kiến thức cũng như hoàn thành tốt các bài kiểm tra môn Tiếng Anh. Mời các bạn đón xem:

Top 1000 câu hỏi thường gặp môn Tiếng Anh (Phần 30)

Câu 14: Read the text carefully then choose the correct answers.

Vietnamese food culture varies by regions from the north to the south. In Northern Vietnam, food is characterized by light and balanced. Northern Vietnam is seen to be the cradle of Vietnamese cuisine with many notable dishes like Pho, Bun Rieu, Bun Thang, Bun Cha, BanhCuon, etc. Then, food culture in Northern Vietnam became popular in Central and Southern Vietnam with suitable flavors in each regions. The regional cuisine of Central Vietnam is famous for its spicy food. Hue cuisine is typical Central Vietnam’s food culture. Food in the region is often used with chili peppers and shrimp sauces, namely, Bun Bo Hue, BanhKhoai, BanhBeo, etc. In Southern Vietnam, the warm weather and fertile soil create an ideal condition for planting a variety of fruit, vegetables and livestock. Thus, food in the region is often added with garlic, shallots and fresh herbs. Particularly, Southerners are favored of sugar; they add sugar in almost dishes. Some signature dishes from Southern Vietnam include BanhKhot and Bun Mam. 

1. It is considered that Vietnamese cuisine __________. 

A. originated from the North 

B. became more and more popular 

C. always combines taste and colour

D. can be found only in Northern Vietnam 

2. What are the features of Northern Vietnamese food? 

A. It’s delicious and healthy. 

B. It’s sweet and sour. 

C. It’s light and balanced. 

D. It’s a bit fatty and salty. 

3. Hue cuisine is notable for its __________. 

A. colorful food 

B. spicy taste 

C. bitter taste 

D. light flavor 

4. In Southern Vietnam, __________. 

A. the warm weather makes it hard to plant fruit and vegetables 

B. fresh herbs are always used in cooking 

C. people love sweet food 

D. sugar is often added to dishes 

5. Which of the followings is NOT true? 

A. Food in Vietnam changes region to region. 

B. Southerners do not like northern food due to its light flavor. 

C. Chill peppers and shrimp sauces are among the frequently used ingredients. D. Bun Bo Hue is a typical dish of the Central Vietnam cuisine.

Lời giải:

Đáp án:

1. A

2. C

3. B

4. D

5. B

Giải thích:

1. Thông tin: Vietnamese food culture varies by regions from the.....each regions.

2. Thông tin: In Northern Vietnam, food is characterized by light and balanced

3. Thông tin: The regional cuisine of Central Vietnam is famous for its spicy food. Hue cuisine is typical Central Vietnam's food culture. Food in the region is often used with....etc.

4. Thông tin: Particularly, Southerners are favored of sugar, they add sugar in almost dishes.

5. Thông tin: Then, food culture in Northern Vietnam became popular in Central and Southern Vietnam with suitable flavors in each regions.

Dịch: Văn hóa ẩm thực Việt Nam thay đổi theo vùng miền từ Bắc vào Nam. Ở miền Bắc Việt Nam, thức ăn có đặc điểm là nhẹ và cân bằng. Miền Bắc Việt Nam được xem là cái nôi của nền ẩm thực Việt Nam với nhiều món ăn nổi tiếng như Phở, Bún riêu, Bún thang, Bún chả, Bánh cuốn,… Sau đó, văn hóa ẩm thực miền Bắc dần phổ biến ở miền Trung và miền Nam với hương vị phù hợp với từng loại. vùng. Ẩm thực miền Trung nổi tiếng với những món cay. Ẩm thực Huế là nét văn hóa ẩm thực đặc trưng của miền Trung Việt Nam. Món ăn trong vùng thường dùng ớt và mắm tôm như Bún Bò Huế, Bánh Khoái, Bánh Bèo, v.v. Ở Nam Bộ, khí hậu ấm áp, đất đai màu mỡ tạo điều kiện lý tưởng để trồng nhiều loại cây ăn trái, rau củ và chăn nuôi gia súc. . Vì vậy, thức ăn trong vùng thường được thêm tỏi, hẹ tây và các loại thảo mộc tươi. Riêng người miền Nam chuộng đường; họ thêm đường vào hầu hết các món ăn. Một số món ăn đặc trưng của miền Nam Việt Nam bao gồm Bánh Khọt và Bún Mắm.

Đánh giá

0

0 đánh giá